
Ελαιώνες

Ολυμπίας
Σχετικά με μας

΄Μέγιστον αγαθόν προς πάσα του βίου θεραπεία ο της ελαίας καρπός΄
[Σόλων]
Οι Ελαιώνες Ολυμπίας αποτελούν μια φρέσκια ματιά στον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής και διάθεσης Έξτρα Παρθένου Ελαιολάδου. Το ελαιόλαδο προέρχεται από ελαιώνες στη περιοχή του χωριού Καυκωνία του Δήμου Ολυμπίας, 6 χλμ. από το αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας και ελαιώνες στη περιοχή του χωριού Γρύλλος του Δήμου Σκιλλούντος, 20 χλμ. από τη βασική εγκατάσταση.
Η παράδοση και φυσικά η αγάπη για τον ευαίσθητο καρπό της ελιάς, μας ωθεί στη συνέχιση της καλλιέργειας ελαιοδέντρων και της παραγωγής ελαιολάδου για τρίτη συνεχόμενη γενιά. Παρά τη μεγάλη καταστροφή που υπέστησαν οι ελαιώνες και η παραγωγή μας από τις εφιαλτικές πυρκαγιές στην Ηλεία το 2007, καταφέραμε να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας με αποτέλεσμα την αναγέννηση των κατεστραμμένων τμημάτων. Σήμερα, καθ΄ όλα έτοιμοι, εφοδιασμένοι με χαμηλά ρυπογόνο μηχανικό εξοπλισμό και μικρής δυναμικότητας μονάδα συσκευασίας, επιχειρούμε φρέσκο ξεκίνημα. ¨.

Η καλλιέργεια
Στον Ελλαδικό χώρο και ιδιαίτερα στη περιοχή της Πελοποννήσου καλλιεργούνται εξαιρετικές ποικιλίες ελαιοδέντρων, σε μικρά ή μεσαία ελαιοστάσια.
Στους ¨Ελαιώνες Ολυμπίας¨ κυριαρχεί η βασική ποικιλία ελαιοδέντρων ¨Κωρονέικο¨, ενώ το σύνολο των ελαιοδέντρων συμπληρώνουν δένδρα ποικιλίας ¨Μανάκι¨ και ¨Κολυρέϊκο¨.
Ακολουθείται ο παραδοσιακός τρόπος καλλιέργειας, αποφεύγοντας συστηματικά τις διαδικασίες εντατικής γεωργίας. Η πλούσια βλάστηση που καλύπτει το έδαφος των ελαιώνων πιστοποιεί τη μη χρήση φυτοφαρμάκων (photo gallery)
Χρησιμοποιούνται ελαφρά μηχανήματα για τη καταστροφή των ζιζανίων, καθώς και για τη συλλογή του καρπού.
Η συλλογή του ελαιοκάρπου γίνεται αυστηρά κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Αυτό, σε αρκετές περιπτώσεις περιορίζει τη παραγωγή (χαμηλό ποσοστό ελαιοποίησης), όμως εκτοξεύει τη ποιότητα του ελαιολάδου. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η υποβάθμιση της ποιότητας του καρπού από σάπισμα, προερχόμενο από χαλάζι και πάγο.
Ο καρπός μεταφέρεται καθημερινά σε ελαιοτριβείο, αποθηκεύεται επιμελώς ώστε να προφυλάσσεται από βροχή και συμπίεση (στοίβαξη τσουβαλιών). Τέλος εκθλίβεται ανά δύο ημέρες.
Το Ελαιόλαδο
Η διαδικασία της έκθλιψης καθορίζει τη ποιότητα του ελαιολάδου.
Ο καρπός, απαλλαγμένος από φύλλα και υπολείμματα ξερών κλαδιών, πλένεται, πολτοποιείται και τοποθετείται σε μαλακτήρες. Απαιτούνται περίπου 45 – 60 λεπτά μάλαξης ώστε να ¨βγει¨ ο χυμός της ελιάς.
Η λεκάνη του μαλακτήρα περιβάλλεται από μανδύα, στον οποίο κυκλοφορεί ζεστό νερό για την υποβοήθηση του διαχωρισμού του ελαιολάδου στην ελαιόπαστα. Όσο χαμηλότερη η θερμοκρασία του νερού στο μαλακτήρα τόσο μικρότερο το ποσοστό του ελαιολάδου που θα παραχθεί, όμως η ποιότητα απογειώνεται.
Ακολουθούν οι διαχωριστές και το τελικό προϊόν είναι έτοιμο.
Το νεαρό ελαιόλαδο μεταφέρεται και δεξαμενίζεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές, όπου επιτυγχάνεται η φίλτρανση του με τη φυσική μέθοδο της καθίζησης.
Η διαδικασία ολοκληρώνεται με τη συσκευασία του ελαιολάδου σε λευκοσιδηρά δοχεία ή φιάλες.
Σημαντικό στοιχείο της διατήρησης της ποιότητας του ελαιολάδου είναι η φύλαξη του σε αεροστεγείς μικρές συσκευασίες. Έτσι επιτυγχάνεται η διατήρηση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών (γεύση, άρωμα) και των στοιχείων ποιότητας στη πάροδο του χρόνου.
Συνιστάται η αποφυγή της αποθήκευσης του ελαιολάδου σε ντενεκέδες ή βαρέλια, διότι εκτός της αναμενόμενης οξείδωσης (αύξηση οξύτητας) απορροφά όλες τις οσμές του περιβάλλοντος στο οποίο φυλάσσεται.